Clubul Shiro Washi din Ploiesti , cauta sponsor oficial, cu putere financiara, pentru sprijinirea tinerilor talentati in acesta disciplina in a le asigura participarea la concursurile nationale si internationale !
 
Club karate ploiesti
karate ploiesti evenimente
karate ploiesti colaboratori
karate ploiesti pressa
utile karate ploiesti
cursuri de karate particulare in Ploiesti
contact club karate ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ShiroWashi Ploiesti

 


Promovarea Karate-ului Traditional in Romania
Dan Stuparu
Presedinte al Federatiei Romane de Karate Traditional
        
   Marele maestru Gichin Funakoshi a fost cel care a deschis cale catre karate-ul modern. De fapt el a fost cel care a adus pentru prima data karate-ul traditional din Okinawa in Japonia. Contributia sa a mai insemnat publicarea unor lucrari prin care descria ”secretul” artelor martiale sublinia importanta pe care o are karate-ul in forma unui caracter deosebit si oferea metode noi de antrenament. Funakoshi a sprijinit procesul de promovare astfel incat intr-un stil de lupta ” provincial, local ” karate sa devina un membru important al familiei de arte martiale japoneze.
Funakoshi sa nascut la inceputul perioadei MEIJI (1868), o perioada a schimbarilor majore pe tot teritoriul Japoniei. MIEJI inseamna ”CONDUCERE LUMINATA” si transferul de putere de la Shogun la Imparat a oferit o serie de schimbari.
Pentru ca aceasta perioada la ”prins” pe Funakoshi la varsta maturitatii, viitorul SHOTO a putut sa judece toate aceste schimbari si sa se modeleze dupa ele. Atunci cand sa decretat ca motul de samurai este ilegal, AZATO a fost printre primii care si-a taiat mottul pentru a-si arata interesul fata de marile schimbari prin care trecea tara sa. Aceasta atitudine se pare ca la influientat si pe Funakoshi.
Karate-ul a trecut prin mari schimbari in timpul perioadei MEIJI. A fost momentul trecerii de la o practica SECRETA la una VIZIBILA tuturor.
Un moment cheie a fost recomandarea facuta SHINTARO OGAWA ca in programele de educatia fizica de la scoala, sa existe si karate. Printr-un raport imanat Ministerului Educatiei, acesta sublinia importanta stiudierii aceste discipline , iar argumentele sale au fost ingaduite.
In 1902 in scolile din Prefectura Okinawa se tineau cursuri de karate. In 1921 are loc un alt eveniment, de mare importanta pentru Funakoshi. Printul mostenitor Hirohito a vizitat Okinawa si capitanul distrugatorului care ii transporta i-a sugerat sa urmareasca o demonstratie de karate. Funakoshi s-a ocupat personal, fiind o mare onoare sa apara cu elevii sai in fata printului. La scurt timp dupa acea zi atat de importanta pentru el, Gichin Funakoshi a renuntat la pozitia sa de profesor, mentinand insa in continuare relatiile bune cu sistemul de invatamant de acoloLa sfarsitul anului 1921 Departamentul Japonez al Educatiei l-a invitat pe Funakoshi sa participe la o demonstratie de arte martiale stravechi. Pentru a face o impresie buna s-au cerut chiar mai multe demonstratii. Cu ajutorul semnificativ al lui Hoan Kosugi, pictor nipon celebru la acea vreme, Funakoshi a publicat prima carte despre karate. Ryukyu Kempo: Karate.
Peste putin timp Funakoshi isi impartea timpul intre cluburile de la universitati, munca in dojo si executarea de diverse demonstratii cerute de figuri importante ale societatii japoneze. In acesta perioada varsta sa era de 50-60 de ani si in loc sa se odihneasca, introducea karate-ul in Japonia.
Trecutul sau ca educator i-a fost de mare folos, reusind sa-si prezinte indeile intr-un stil concis si sistematic. A fost primul care a organizat instructia in acest domeniu pe cele 3 sectiuni: kihon (tehnici de baza), kata (lupta cu adversarul imaginar) si kumite (lupta propriu-zisa). De fapt practicarea sectiunii kumite era chiar noua si s-a impus repede, chiar daca Maestrul o considera prea brutala. Acesta metoda de a-si incerca abilitatile de karateka a prins la studentii din centrele universitare, in curand organizandu-se o serie de concursuri.
Maestrul Jigoro Kano, Parintele JUDO-ului modern, a recunoscut in karate o arta martiala valoroasa si l-a incurajat pe Gichin Funakoshi sa ramana in Japonia. Chiar si unii luptatori de sumo au inceput sa studieze karate. In acesta perioada SHOTO nu avea inva propriul dojo si, H. Nakaiyama un mare instructor de kendo i-a oferit spatiul sau cand acesta nu era ocupat. Intre timp insa a fost construit un dojo pentru Maestru. In 1935 s-au adunat bani suficienti pentru a construi primul dojo de karate. Peste un an acesta era dat in folosinta, purtand numele de SHOTO-KAN. Unii studenti care au invatat cu Funakoshi s-au mutat in alte orase, crescand cererea de instructori pe tot teritoriul tarii. Odata acceptata de societate, aceasta arta a devenit tot mai populara in Japonia, mai apoi reusind sa cucereasca intreaga lume. JKA (Japan Karate Association) a fost creata in 1949 de catre Nakayama alaturi de alti studenti ai Maestrului Funakoshi. A fost prima federatie japoneza de karate. Desi Gichin Funakoshi a fost considerat un mare maestru, intotdeauna a sustinut ca din antrenamentul de karate, cel mai important rezultat il constituie dezvoltarea spirituala.

Prioritatea oricarui practicant o reprezinta DESAVARSIREA CARACTERULUI.
Funakoshi Dai Sensei a murit in 26 aprilie 1957. Avea 88 de ani.